Praktijk Oefentherapie Cesar, Feldenkrais

Feldenkrais Methode

Na mijn opleiding tot Oefentherapeut Cesar, kwam ik in aanraking met collega en Feldenkrais practitioner Janneke Ritsema van Eck. Zij bracht me de passie bij voor deze methode. Zelf bewust leren en doen. Heerlijk! Ik heb de Feldenkrais-opleiding gevolgd in Beek-Ubbergen bij Mia Segal van 1997 tot en met 2001. Jouw bewegingen zijn concreet en te beïnvloeden. Jouw beweging is toegankelijk voor veranderingen. Als je weet en voelt wat je doet!

De Feldenkrais methode is een authentieke manier van leren: je hebt pijn bij een bepaalde beweging. Dan ga je samen met de therapeut zelf ontdekken en ervaren waar bij jou de beweging niet lekker verloopt en de pijn ontstaat. Je bent dan bezig met bewust worden, ontdekken, denken, voelen en doen. En deze speelse manier van onderzoeken van je eigen bewegingen, het organisch leren, is wat Moshé Feldenkrais voor ogen stond. Moshé maakte gebruik van het vermogen van het zenuwstelsel om steeds nieuwe verbindingen te leggen. Nieuwe bewegingen Leren vindt plaats door sensomotorische activiteit (voelen en bewust worden tijdens ‘iets’ doen) en is de basis voor alle leren. Het is zelf ontdekken, nieuwe mogelijkheden uitproberen, zelf de keuze maken wat gemakkelijker en lichter is.


Het leerproces bestaat uit vier aspecten:

  1. Lichaamsscan of Bodyscan
  2. Onderzoeken en ontdekken van een lichamelijke functie,
  3. Het aanbieden van variaties binnen een lichamelijke functie,
  4. Het integreren van de variaties in het grotere geheel van makkelijk naar moeilijk.

Verder houdt de Feldenkrais methode rekening met:

  • Je bewustzijn: aanwezig zijn, aandachtig zijn, gewaarworden, weten, waarnemen in voelen en bewegen.
  • Jouw zelfbeeld: ‘daar ben ik te oud voor’ of ‘ik ben niet sportief’ enz….
  • Gedachten en emoties

Bepaalde gedachten en zelfbeelden leiden tot stereotiep bewegingsgedrag, waardoor we klachten kunnen ontwikkelen. Er ontstaan insluipende ongemakken, waarmee je geen genoegen hoeft te nemen. Je kunt er zelf wat aan doen. Ik help je er graag bij. Samen onderzoeken we wat de mogelijkheden zijn.

(bovenstaande tekst is gebaseerd op de voorlichtingsfolder ‘een lichaam dat zich met een minimum aan inspanning en met een maximum aan efficiëntie kan bewegen’ en feldenkrais.nl)

Bekijk ervaringen Neem contact op