Praktijk Oefentherapie Cesar, Feldenkrais

Psychosomatische oefentherapie

Na mijn opleiding Oefentherapie Cesar afgerond te hebben in 1991, ben ik in 1997 de opleiding Feldenkrais gaan doen in Beek-Ubbergen bij Mia Segal. Na verloop van tijd ben ik door gegaan met de post-HBO opleiding Psychosomatiek (2010-2016) op de Hoge School in Utrecht, omdat dit voor mij mooi aansloot bij het gedachtegoed van de Feldenkrais en Cesar methode. Ondertussen heb ik me ook laten scholen in Focusing methode bij Marieke Hoeve vanaf 2013 tot 2020, zie stichtingfocusing.nl

De Psychosomatische Oefentherapie is als specialisme erkend door onze beroepsorganisatie (VvOCM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).


Aanpak bij Psychosomatische behandeling

Mensen komen bij mij binnen met lichamelijke klachten vb. hoofdpijn, hyperventilatie, gejaagdheid, onrust, vol hoofd, pijn in de bovenrug tussen de schouderbladen, etc… Soms kan daarvoor geen oorzaak gevonden worden. Vaak blijkt dat er een gemengde problematiek aanwezig is: bio-psychosociale problematiek. Dit wil zeggen dat je lichamelijke klachten hebt met als oorzaak stress; angst, depressieve gevoelens, verdriet, over-enthousiasme, onmacht, geen nee zeggen, etc… Dit uit zich dan o.a. in druk op de borst, spanningshoofdpijn, slaapproblemen, duizeligheid, hartkloppingen, tintelingen in de handen of gezicht, oorsuizen…

De behandeling zal gericht zijn op de lichamelijke klachten en de psychosociale oorzaak die daaronder ligt wordt meegenomen. Met de psychosociale aanpak erbij wordt het een mooi totaal pakket om je eigen gezondheid positief te beïnvloeden en om de oorzaken van de ongezonde stress aan te pakken. Het is de bedoeling dat je samen met de Psychosomatisch Oefentherapeut op zoek gaat naar de oorzaak van jouw klachten, zodat het evenwicht tussen spanning en ontspanning zich herstellen kan.


De behandeling bestaat uit

  • Therapeutische gesprekken, met als doel de problemen helder te krijgen, deze te verwerken, indien mogelijk op te lossen of beter te hanteren.
  • Cognitieve gedragstherapeutische interventies, waardoor je meer inzicht krijgt in jouw gedachten, emoties en handelen en leert er beter mee om te gaan.
  • Therapeutisch lichaamswerk, door middel van ontspannings-, adem- en aandachtstraining en expressieoefeningen leer je weer in balans, tot rust en in jouw kracht te komen.

Een vorm van samenwerking of overleg met je eigen huisarts, psycholoog, counselor, osteopaat, fysiotherapeut, focustrainer of instantie (zoals ProPersona, PsyQ, Eleos, S.P.E.L., HSK, etc…) is mogelijk als je dat wenst.

Je kunt meer lezen over symptomen van ongezonde stress en de mogelijke gevolgen ervan op de website van VvOCM.nl.

Bekijk ervaringen Neem contact op